Om oss

Historik

Svenska Saxbolaget AB är ett finmekaniskt familjeföretag som grundades av Folke Jonsson 1944. Folke var verkstadschef på C.V. Heljestrand (startade 1808) i Eskilstuna kända för sin tillverkning av rakknivar och kirurgiska instrument. I krigets slutskede var efterfrågan på saxar och kirurgiska instrument enormt stort, så Folke bestämde sig för att starta eget. 1961 krävde Torshälla stad att all industri skulle flytta ut ur stadskärnan, varvid det började ritas på en ny fabrik.

 

I Årjäng fanns det driftiga människor som bevakade bygglov runt om i Sverige, dessa tog kontakt med Folke och erbjöd honom att ta med sig sin familj över en helg för att se vad Årjäng kunde erbjuda. Då vår produktion består av högförädlade produkter där det inte krävs möjlighet till järnvägs eller sjötransporter fanns inga hinder för att lokalisera företaget i Årjäng. Folke var en genuin friluftsmänniska så naturen med skogarna och sjöarna var helt avgörande när Folke med familj bestämde sig för att bygga sin nya fabrik i Årjäng. Fabriken stod färdig för inflyttning i juni 1962 varvid flyttlasset drog iväg. Idag arbetar fjärde generationen i företaget.

 

1980 köpte Svenska Saxbolaget AB C.V. Heljestrand men det dröjde till 1993 innan företaget åter startades. 1995 bildades koncernen med C.V. Heljestrand AB som moderbolaget och Svenska Saxbolaget AB som helägt dotterbolag.

 

När vi 1996 certifierade vårt kvalitetssystem enligt ISO 9001 visade det sig att vi var ett av de första småföretagen som satsade på ett tredjepartscertifierat kvalitetssystem.